Carrière maken doe je met 2Go4Career

De spelregels voor verkooponderhandelingen

Onderhandelen doe je overal. Op het werk, thuis, in de winkel of bij het kopen van een huis. Volgens velen is onderhandelen een spel. Het is dan ook goed om op de hoogte te zijn van de geldende spelregels. 2Go4Career zet de regels op een rij.

Tijdens het verkoopgesprek heb je duidelijk voor ogen wat jij wilt bereiken. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Je bent in veel gevallen afhankelijk van de andere parij: je zult dus moeten onderhandelen om je doelen te bereiken. Maar wat houdt onderhandelen precies in? Volgens woordenboek Van Dale is de exacte betekenis: ‘Proberen het met elkaar eens te worden’.

Win voldoende informatie in

Heb je een verkooponderhandeling? Dan wil je goed beslagen ten ijs komen. Lees je daarom goed in en zoek vooraf informatie op over de prospect. Soms liggen de informatiebronnen voor de hand. Als verkoper van vrachtwagens en trucks is het verstandig om met de chauffeurs van de prospect te praten. Soms kun je tijdens je wachttijd bij de ontvangstbalie een gesprekje aanknopen met de receptioniste of conciërge. Hier kun je de nodige informatie (insiders info) verkrijgen. Doe je dommer voor dan je bent, en je vergaart de meeste informatie!

Wees niet bang

Het belangrijkste bij het onderhandelen is dat je jouw verzoek luid en helder doet. Vaak doen we op een te verlegen manier ons verzoek. We zijn bang voor afwijzing en denken vooraf al: ‘ze zullen me nooit geven wat ik wil hebben, dus het heeft geen zin om er naar te vragen’. Bovendien willen we de prospect niet tegen ons in het harnas jagen. Het is belangrijk dat je op een zekere manier overkomt. Hierbij breng je echt niet zomaar de relatie met je onderhandelingspartner in gevaar.

Leg het voorstel op tafel

Tijdens het gesprek leg je op een gegeven moment jouw voorstel op tafel. Zorg dat er in dit voorstel nog voldoende ruimte is. Leg niet gelijk jouw finale voorstel neer, want in onderhandelingen moet je altijd zakken met de prijs. Stel je flexibel op, maar als je je echt niet kunt vinden in het voorgestelde compromis, dan wijs je dit af. Worden er tijdens de onderhandelingen zaken ‘off the record’ verteld, dan hou je ze ook ‘off the record’. Bovendien: lieg niet. Een beetje bluf kan natuurlijk wel.

Het vervolg

Is er tijdens het onderhandelen geen definitief besluit genomen, zorg dan dat je duidelijke vervolgafspraken maakt. Het is verstandig om bovenop deze afspraken te zitten. Zorg dat de doorlooptijden zo kort mogelijk zijn en maak een nieuwe afspraak om tot een besluit te komen. Deze ‘adempauze’ geeft jou de tijd om na te denken over het gesprek. Zijn jullie het eens geworden, zorg dan dat de afspraken bekrachtigd worden met een contract of overeenkomst. 

Snel naar
2Go4Career