Carrière maken doe je met 2Go4Career

10 tips voor een succesvol verkoopgesprek

Hoe zorg je voor een succesvol verkoopgesprek? Hoe bereid je je voor, hoe zorg je voor een prettig en gestructureerd gesprek en hoe sluit je het gesprek af? En vergeet vooral niet om jezelf doelen te stellen en concrete vervolgafspraken te maken. Weten hoe je een verkoopgesprek tot een succes maakt? Lees deze tien tips van 2Go4Career.


1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Doe onderzoek naar het bedrijf en bestudeer de website. Zo kom je te weten wat het bedrijf precies doet, welke klanten het heeft en hoe de bedrijfsstructuur is. Ook kun je brochures, nieuwsberichten en de bedrijfspagina’s op social media bekijken.

2. Stel een verkoopmap samen

Stel vooraf een verzorgde verkoopmap samen. Deze map vul je met relevante informatie over het bedrijf, zoals de gevonden documenten. Op de voorzijde van de map plaats je een voorblad met daarop de naam van het bedrijf (opvallend, zodat je gesprekspartner dit opvalt).

3. Heb het doel van de afspraak helder voor ogen

Weet met wie je het gesprek hebt (naam en functie) en weet exact wat je tijdens het gesprek wilt bespreken. Het is bovendien goed om jezelf doelen te stellen: je gaat niet eerder weg dan dat je een vervolgafspraak hebt gemaakt of een offerte mag opstellen.

4. Maak een goede eerste indruk

Het is misschien een cliché, maar een eerste indruk is ontzettend belangrijk. Zorg dat je er verzorgd uitziet, draag zakelijke kleding (niet underdressed) en gebruik de aanspreekvorm ‘u’. Pas als de ander aangeeft dat je ‘je’ mag zeggen, kun je hierop overgaan.

5. Stel agendapunten op

Stel aan het begin van het gesprek een lijst op met agendapunten die je wilt bespreken. Zorg voor een korte en duidelijke lijst. Check aan het einde of je alle punten hebt besproken en doe dan nog een vragenronde.

6. Stel jezelf kort voor

Zorg voor een korte introductie van jouw bedrijf. Dit moet geen langdradig en diepgaand verhaal worden. Kom to the point en zorg voor een korte en prikkelende elevator pitch.

7. Zorg voor een levendig en fijn gesprek

Kom enthousiast over, neem een actieve houding aan en bovenal: praat niet té veel. Geef het gesprek een leuke twist geven door op een ludieke manier je verhaal te vertellen of te werken met een presentatiebord of tablet.

8. Toon interesse

Laat tijdens het verkoopgesprek merken dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf. Reageer bijvoorbeeld op een recente ontwikkeling, zoals een fusie of het binnenhalen van een grote klant. Ook kun je de verkoopmap (met voorblad) zichtbaar op tafel leggen.

9. Achterhaal de behoeften van de klant

Tijdens het verkoopgesprek wil je de behoeften en vragen van de klant proberen te achterhalen. Stel vragen, luister aandachtig en vraag door. Sluit het gesprek af door de belangrijkste behoeften en onderwerpen samen te vatten.

10. Maak concrete vervolgafspraken

Maak na afloop afspraken over het verdere verloop: wie levert wanneer informatie aan? Wie maakt een samenvatting van de notulen? In veel gevallen is het verstandig om direct een vervolgafspraak te plannen. Zo hou je de vaart er in.

Snel naar
2Go4Career