Carrière maken doe je met 2Go4Career

Concurrentiebeding

De laatste tijd krijgen wij veel vragen over het concurrentie- en relatiebeding. Daarom zetten wij in deze blog de belangrijkste punten op een rij.
 

 

 



Het concurrentiebeding: waar moet je opletten?

 

Concurrentiebeding
Een concurrentiebeding is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin wordt vastgelegd dat de werknemer, zowel tijdens als na het dienstverband, niet zal concurreren met de werkgever. De werkzaamheden die de werknemer tijdens of na zijn dienstverband verricht, mogen niet gelijk of gelijksoortig zijn aan die van de (voormalig) werkgever. Dit betekent dat de werknemer na beëindiging van zijn dienstverband niet in iedere functie of bij ieder bedrijf kan gaan werken of voor zichzelf kan beginnen.

Een goed concurrentiebeding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • een omschrijving van de werkzaamheden;
  • de looptijd van het concurrentiebeding (meestal 1 à maximaal 2 jaar);
  • het gebied of de bepaalde regio waarvoor het beding geldt;
  • de hoogte van de boete of schadevergoeding die is verschuldigd bij overtreding van het beding.

Vereisten concurrentiebeding
De wet stelt verschillende eisen aan het concurrentiebeding. Zo mag het concurrentiebeding (in beginsel) alleen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd worden opgenomen. Daarnaast moet het concurrentiebeding schriftelijk worden overeengekomen met een meerderjarige werknemer.
Let op: je moet met de werknemer een nieuw concurrentiebeding overeenkomen wanneer er sprake is van een functiewijziging. Dit geldt ook wanneer de werknemer wordt overgeplaatst van een dochteronderneming naar de moedermaatschappij binnen een concern.

Het relatiebeding
Een relatiebeding is een gematigde vorm van het concurrentiebeding. In een relatiebeding wordt het hebben van zakelijke contacten met bepaalde relaties van jouw bedrijf verboden (bijvoorbeeld klanten of leveranciers). Met andere woorden: een relatiebeding verbiedt de werknemer om tijdens en na de arbeidsovereenkomst (in)direct werkzaam te zijn voor relaties van jouw bedrijf. De rechter ziet een relatie- en concurrentiebeding als gelijk en dus gelden voor een relatiebeding dezelfde vereisten en voorwaarden voor totstandkoming als voor het concurrentiebeding.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd?
Sinds 1 januari 2015 mag je in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd alleen een concurrentie- en/of relatiebeding opnemen wanneer er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Je moet schriftelijk motiveren om welke (bedrijfs-)belangen het gaat en waarom het noodzakelijk is dit beding op te nemen. Daarbij moet je aangeven waarom jouw belangen zwaarder wegen dan die van de werknemer. Meestal is dit zwaarwegende bedrijfsbelang gekoppeld aan een bepaalde functie binnen jouw bedrijf (bijvoorbeeld accountmanager) en is dit belang dus niet aanwezig voor elke werknemer. Een werknemer die van mening is dat er onvoldoende belang bestaat, kan bij de kantonrechter verzoeken het concurrentiebeding gedeeltelijk of geheel te vernietigen.

Onderzoeksplicht nieuwe werkgever
Als werkgever heb je tijdens de sollicitatieprocedure een onderzoeksplicht. Wanneer een (mogelijk) nieuwe werknemer bij een concurrent heeft gewerkt of een relatie van jouw bedrijf, moet je je realiseren dat de mogelijkheid zich kan voordoen dat er een concurrentie- en/of relatiebeding geldt. De ex-werkgever kan jou aansprakelijk stellen voor de schade, als je niet voldoende onderzoek hebt gedaan.  Vraag je tijdens de sollicitatie bijvoorbeeld niet naar het concurrentie- en/of relatiebeding, dan handel je onzorgvuldig ten opzichte van de ex-werkgever.


 

 

Snel naar
2Go4Career